Skip links
Main content

Boek: De opkomst van de informatietechnologie in Nederland

zondag 08 oktober 2006 22:35

Het boek werd vermeld in de Computable, geloof ik. Het behandelt het ontstaan van de informatica in Nederland en beschrijft veel praktijkgevallen uit de Nederlandse industrie, van 1880 tot 1965. Smullen, natuurlijk :P

De informatietechnologie in Nederland heeft zich ontwikkeld vanuit de vakgebieden van administratieve gegevensverwerking, het technisch-wetenschappelijk rekenen, en de procesbesturing. Deze zeer diverse vakgebieden vonden elkaar in een gemeenschappelijk verlangen om de groeiende complexiteit en arbeidsintensiviteit te kunnen beheersen.

De toepassing van scientific management in het begin van de vorige eeuw wordt uitgebreid beschreven.

De informatie-technologie ontwikkeling binnen de volgende bedrijven wordt uitgebreid beschreven: Het CBS, de Rotterdamsche Bankvereeniging, De Postcheque- en Girodienst, de Staatsmijnen en Hoogovens.

Het ontstaan van de eerste computers van Nederlandse bodem wordt beschreven: De ARRA (Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam), de ARRA II, de FERTA (Fokker's Eerste Rekenmachine Type ARRA), de ARMAC (Automatische Rekenmachine Mathematisch Centrum), de Electrologica X1, de ARCO (Automatische Relais Calculator voor Optische berekeningen), de PTERA (PTT Electronische Rekenautomaat), de ZERO, de ZEBRA (Zeer Eenvoudig Binair RekenAutomaat), de PETER (Philips Experimentele Tweetallige Electronische Rekenmachine), de PASCAL ("Philips Akelig Snelle CALculator"), de STEVIN ("Snel Tel En Vermenigvuldig INstrument") en de P3.

Het ontstaan van het vak informatica in Nederland wordt kort beschreven.

Maar het gaat vooral ook over ponskaarten :) Je wordt er echt mee om de oren geslagen.

Het kost nu nog slechts €25 en is te bestellen via de Stichting Historie der Techniek.
Labels
books
garfixia news

« Terug

Reacties op 'Boek: De opkomst van de informatietechnologie in Nederland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.